Oktatás, Kultúra

Judy lesz Nagykőrös vendége! Mindenkit sok szeretettel várnak!

2019. november 19-én a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Szabó Károly Városi Könyvtárban folytatódik az Üzenet a könyvtárban – Juhász Nándor beszélgetős előadássorozata. A sikeres estek következő vendége Judy a Groovehouse együttes énekesnője lesz.

Bogárdi Szabó István református püspök: A reformáció emléknapja a felesleges dolgok félrerakásáról szól

Október 31. a reformáció emléknapja, ez alkalomból délután megemlékezést tartanak a Reformáció parkban. Bogárdi Szabó István református püspök az InfoRádióban ennek kapcsán korábban azt mondta: októberben és az emléknapon a megújító igyekezetet ünneplik.

Országos hírben szeretett városunk ismét: Arany János sírverseit őrzi a nagykőrösi temető

Talán nincs is még egy olyan városunk, ahol olyan hamar és olyan mélyen gyökereztek meg a reformáció tanai, mint Nagykőrösön. Kutatók szerint már egészen korán, alig pár évvel a lutheri kinyilatkoztatás után megjelentek itt az első protestánsok. A település leghíresebb lakója Arany János volt, aki éveket tanított a helyi református gimnáziumban. Sírversei a mai napig láthatók a város temetőjében.

Ünnepi ülést tartott az Arany János Társaság: Fókuszban Arany János balladái

,,Töprengések az Arany-balladák újraértelmezése(i) körül” címmel tartott egyetemi szintű, érdekes előadást az Arany János Társaságban október 22-én, szerda délután Nyilasy Balázs egyetemi tanár, a Károly Gáspár Tudományegyetem docense.

Október 23- A Szabadság Napja

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2019. október 23-án 10 órától rendezték meg Nagykőrösön az ünnepi megemlékezést a II. világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékművénél. Ünnepi beszédet mondott Dr. Bertalan Péter, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa.

Mihály napi forgatag a Batthyány úti oviban

“Szent Mihály lova deres, behozza a telet!”

Szerencsére a Nagykőrösi Városi Óvoda Batthyány úti telephelyén nem volt dér, nem volt hideg, nem volt tél, annál inkább csodálatosan szép napsütés, és boldog gyermekarcocskák, akik örömmel és kíváncsisággal várták a Mihály napi forgatag programjait.

Kulturális Örökség Napja: Zala György szobrászművészről szólt az este

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz Nagykőrös Városa is csatlakozott. Szeptember 20-án pénteken kinyitotta kapuit a Zsinagóga, valamint a Református Templom, ahol sok látogatót fogadtak. A program az Arany János Muzeális Gyűjteményben záródott délután 18 órától, ahol egy Zala Györgyről készült csodálatos könyvet mutattak be az érdeklődőknek, vetítéssel egybekötve.

Oldalak