Videoval- Tüntetők megtámadtak és köpködtek egy református püspököt és a zsinat világi elnökét

Megtámadtak és köpködtek egy református püspököt és a zsinat világi elnökét az Országgyűlés alakuló ülése után a Parlament előtt tartott demonstráció résztvevői - írta a református.hu portál.

 

    Információik szerint az alakuló ülésen vendégként részt vevő Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét, és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát "élő rendőrkordon vette körbe", hogy atrocitások nélkül hagyhassák el az Országházat.
    Huszár Pál a honlapnak azt mondta, a tüntetők megakadályozták, hogy békében távozzanak, "a gazembertől a csalóig mindennek lehordtak minket, de mi nem szóltunk vissza senkinek" - fogalmazott. "(...) Mellettem volt két fiatalember, Szenn Péter püspök úr, és Gér András zsinati tanácsos úr; összekapaszkodtunk mind a hárman, és vigyáztak rám, nehogy fellökjenek. Közben a rendőrök utat nyitottak nekünk, hogy elérhessük az autót, ami már várt ránk" - olvasható a reformatus.hu cikkében.
    Hozzátette: nem akar rosszat mondani a tüntetőkről, de úgy érezte, ki akarnak provokálni egy pofont a rendőröktől, de ők higgadtak maradtak. Méltatlannak érezte a helyzetet, mert sok "ocsmányságot" zúdítottak rájuk anélkül, hogy tudnák, ők kicsodák. "Most mindannyian leckét kaptunk abból, hogy a demokrácia keretei között mi mindent meg lehet tenni" - fogalmazott.
    Gér András zsinati tanácsos a Parlamentből kilépve a Reformatus.hu szerint hiába próbálta elmagyarázni a tüntetőknek, hogy ők nem politikusok, hanem meghívott vendégek, ez senkit nem érdekelt, a tüntetők tovább szidalmazták, lökdösődtek és gúnyos megjegyzéseket tettek rájuk. 
    Elmondása szerint Szenn Péter bocskait viselt, és ez különösen irritált néhány tüntetőt.
    Az inzultus végül Gér András beszámolója szerint úgy zárult, hogy Bogárdi Szabó István püspök taxival eléjük ment és rendőri biztosítás mellett elhagyhatták a helyszínt. mti

 Reformatus.hu:

 

„Nem szeretnék semmi rosszat mondani a tüntetőkről – fogalmazott Huszár Pál –, de mintha arra játszottak volna, hogy kiprovokáljanak egy pofont a rendőröktől. Az egyenruhások viszont végig higgadtak maradtak, ezt köszönöm nekik. Sajnálom a történteket, ugyanis bent az Országházban ünnepi pillanatok tanúi voltunk, meghallgattuk az eskütételt, de a kint ordítozó tüntetők hamar visszarántottak minket a hétköznapokba. Mindannyian méltatlannak éreztük a helyzetet, hiszen annyi ocsmányságot zúdítottak ránk, anélkül, hogy tudták volna, kik is vagyunk valójában. Ami viszont nagyon jól esett, hogy a teológus tanítványaim, látva a felvételeket az interneten, azonnal aggódva érdeklődtek a hogylétem felől. Most mindannyian leckét kaptunk abból, hogy a demokrácia keretei között mi mindent meg lehet tenni."

Gér András zsinati tanácsos a Parlamentből kilépve hiába próbálta elmagyarázni a tüntetőknek, hogy ők nem politikusok, hanem meghívott vendégek, ez senkit nem hatott meg: „A tüntetők tovább pocskondiáztak, lökdösődtek és gúnyos megjegyzéseket tettek ránk. Szenn Péter püspök úr bocskait viselt, ez különösen irritált néhány tüntetőt, akik többször is megköpdöstek minket." Mint mondta, ez az egész atrocitás azért is volt fájó, mert „Huszár Pál egy idős, köztiszteletben álló egyházi vezető, egyetemi tanár, aki mindig büszke volt a magyarságára és sokat tett az országért, valamint a református egyházért. Szenn Péter ötgyermekes édesapaként a horvátországi református magyarok lelki vezetője, aki sokat tesz azért, hogy a délvidéki magyarság megmaradhasson. Az inzultus végül úgy zárult, hogy Bogárdi Szabó István püspök úr taxival jött elénk, és rendőri biztosítás mellett elhagyhattuk a helyszínt."