PREVENCIÓ NAGYKŐRÖSÖN - A rendőrség hivatalos honlapja is beszámol az Arany Napokról!

Az Arany Napok programsorozat keretében a Nagykőrösi Rendőrkapitányság az Aegon Biztosító nagykőrösi képviseletével közösen a "Házhoz megyünk!" program keretében prevenciós tanácsokkal hívta fel a lakosság figyelmét a vagyonvédelem fontosságára. 

 

A fiatalabb korosztályt leginkább a "Házőrző" applikáció, a mindenki számára elérhető és letölthető a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kifejlesztett korszerű mobiltechnológiai alkalmazás ragadta meg. A mobil applikáció célja, hogy a vagyonvédelem területén inspirációt és egyben segítséget nyújtson az állampolgárok számára otthonaik önerőből történő biztonságosabbá tételéhez.

 

Az idősebb korosztály számára a megelőzési szakemberek az "unokázós" módszerrel elkövetett csalásokról és azok megelőzési lehetőségeiről kaphattak bővebben tájékoztatást. 

A résztvevőknek lehetősége volt arra is, hogy kerékpárjukat „BikeSafe” program keretében regisztrálják, valamint KRESZ tesztlap kitöltésével közlekedési ismereteikről is számot adhattak.

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

 

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

 

 Forrás: Police.hu

Címke: