Önkormányzati választási kisokos! Erre figyelj oda!

Szavazni reggel 6 órától este 7-ig lehet. Az eredmények este 8-tól várhatók a Nemzeti Választási Iroda ígérete szerint.

 

 8 millió 32 ezer választópolgár összesen több mint 17 ezer mandátum sorsáról dönt vasárnap, az önkormányzati választás során. 

 

Idén változás, hogy a nemzetiségi jelöltekről szóló voksolást is a szavazókörökben bonyolítják le, ebből kifolyólag lassulhat a szavazatok leadásának ideje. Ennek oka, hogy a nemzetiségi választópolgároknak akár hat szavazólapot is ki kell tölteniük. Ebből három az önkormányzati választásra, három pedig a nemzetiségire megy. Legyen figyelmes, ugyanis a leadott voksok csak akkor érvényesek, ha a borítékokat lezárják.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor lesznek eredmények, a Nemzeti Választási Iroda vezetője azt mondta, hogy október 13-án először a főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjaival kezdi a munkát a szavazatszámláló bizottság, majd ezt követően a képviselőtestületi tagokra leadott szavazatokat, aztán pedig a megyei közgyűlési voksokat számlálják össze. A nemzetiségi szavazatokat vagy a választás éjszakáján vagy másnap számolják össze. Pálffy Ilona azt mondta, hogy az első eredményekre vasárnap este 8 óra magasságában lehet majd számítani.
 
Ha valakinek valamilyen gondja, esetleg kérdése merülne fel szavazatának leadása kapcsán, segítséget kérhet, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda választási információs szolgálatot (visz) működtet. Itt segítenek eligazodni az érdeklődőknek a választás jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben.
 

A központi választási információs szolgálat, ami az Alkotmány utcában található, személyesen is felkereshető, de a 06-1-795-3310-as telefonon munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, a választás napján, október 13-án pedig reggel 6-tól este 10 óráig fogadja a hívásokat. Az NVI választási információs szolgálata e-mailt is fogad: visz@nvi.hu

 

Érdekesség, hogy a szavazólapok nyomtatására és a többi kellékhez összesen 400 tonna anyagot használnak fel. A szavazatszámláló bizottságok 165 ezer golyóstollat kaptak feladataik ellátásához. Közel 40 ezer elsőválasztó van, ők mobiltelefon hátuljára ragasztható tartót kapnak ajándékba. Csak szavazólapból 25 milliót készítenek.

mti-nvi

 
Címke: