Nyáridéző: Aranyosok tábora Balatonakalin

2018 júliusában az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda nevelői felejthetetlen élménnyel ajándékoztak meg minket a Balatonakali táborban. Ezúton köszönjük a tábor megszervezését diákönkormányzatunknak, köszönjük továbbá Nagykőrös Város Önkormányzatának is, hogy fenntartja a Balatonakali tábort, s mi minden évben elmehetünk oda.

Idén a tábor a „Bakalióz” elnevezést kapta, és a kalózok témakörére épült fel. Első este kihúzott számok szerint álltunk csapatokba. A csapatok a tábor végéig megmaradtak az ifjúsági vezetők (ifik) irányításával, a napi feladatokat mindig csapatonként oldottuk meg. Többek között színdarabot találtunk ki úgy, hogy megadott szavakat építettünk be a történetbe. Csapatfeladat volt még minden este az úgynevezett napi challenge, például vízhez kapcsolódó lassított felvétel előadása, labdákkal célba dobás, zászló- és kincsesláda-készítés, kalózéletmódra jellemző tárgyak alkotása. A zászló, a láda és a kalóztárgyak utolsó napon kapták a legnagyobb figyelmet, amikor bemutathattuk a kincseinket. A legizgalmasabb a zászlórabló játék volt, amikor a többi csapat eldugott zászlóját kellett megtalálni. A játék úgy kezdődött, hogy egy lufi kidurrantása után találtunk benne egy kódot, a megfejtés pedig ezt a mondatot tartalmazta: "Menjetek rabolni!". A zászlónkat visszavásárolhattuk az elrablótól a táborban használt pénznemért, a Baliért. Balit minden feladatért lehetett kapni, és nem megfelelő viselkedésért el is veszthettük a vagyont. 

Nagy csapatösszefogásra volt szükség akkor is, mikor ki kellett jutnunk a házunkból. Egy feladatlapot oldottunk meg, felhívtuk az így kapott telefonszámot, így juthattunk le a „kalózhajóról”, vagyis a szobánkból a szabadba. 
           Természetesen idén sem maradhatott el a gólyák felavatása. A piros festékkel bekent orrú újoncok betűtésztából raktak ki szavakat, táncolva lufit durrantottak egymás lábán, vagy éppen színek szerint kölesgolyókat válogattak.            
           Pénteken kirándultunk Balatonfüredre, sétahajóztunk, meglátogattuk a „Vitorlázeumot”, ahol hallhattunk a magyar vitorlázás történetéről, megtanultunk különféle tengerészeti csomókat kötni, még viharszimulátorba is ülhettünk. Ez egy olyan szerkezet, mely egy vitorlás kabinjából nézve festi elénk a viharos Balaton vizét. Két nap számháborúztunk, nagyon élveztük. Persze a Balatonban is sokszor fürödtünk.

          Úgy gondolom, hogy bár rengeteg programot szerveztek nekünk kedves tanáraink, mégsem volt zsúfolt egy napunk sem, és mindannyian szívesen emlékszünk vissza erre az egy hétre. Annyira élveztük ezt  a nyári táborozást, hogy alig várjuk a következőt.

Arany iskolásnak lenni többek között azért is nagyon jó, mert minden évben együtt nyaralhatunk a Balatonnál, s erre bizonyára egész életünkben szívesen emlékszünk majd vissza. 

                                                                                   Kesztyűs Kíra 8.a osztályos tanuló