Nagykőrös elutasította, majd a csehek is: Megkezdődött a Sargentini jelentés parlamenti tárgyalása

Csak tovább mélyül az árok az Európai Unió régi és új tagállamai között, állítják cseh parlamenti képviselők.

„Hibásnak és nem szerencsésnek” minősítette keddi határozatában a cseh képviselőház az Európai Parlament szavazását, amely megindította az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást a jogállamiság magyarországi helyzetéről készített Sargentini-jelentés alapján.

A magyar téma azután került szóba, hogy a cseh parlamenti alsóház többórás vitát folytatott az Európai Uniónak a 2020 és 2027 közötti időszakra szóló költségvetési tervezetéről.

 

Cseh képviselők véleménye szerint

az Európai Parlament Magyarország elleni álláspontja

„csak tovább mélyíti az árkokat és a bizalmatlanságot az Európai Unió régi és új tagállamai között”.

 

 

A Jan Skopecek ellenzéki polgári demokrata (ODS) képviselő határozati javaslatát a 200 tagú alsóházban a jelenlévő 153 képviselő közül 97 támogatta, 24-en pedig ellene szavaztak. A HVG cikke IDE kattintva folytatódik

 

Tárgyalni kezdte az Országgyűlés

Az Országgyűlés szerdán kezdett tárgyalni a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslatról, amit várhatóan október közepén fogadnak el. Amennyiben a hetes cikkely szerinti eljárást végigviszi az EU, a szakértő szerint nevetségessé válnának a jelentést támogató politikusok. A tárgyalás szerdán az Országgyűlésben arról a dokumentumról szólt, amely felszólítaná a kormányt arra, hogy ne engedjen a zsarolásnak és utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, illetve jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A vitában az egyik beterjesztő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal érvelt, hogy Brüsszelben egy bevándorláspárti jelentés született, méghozzá azért, mert nem tetszik nekik a magyar határvédelem. A Gondola teljes cikke IDE kattintva olvasható

 

Mint ahogyan lapunk arról beszámolt, Nagykőrös városvezetése is határozatban utasította el szepmetber végi ülésén a Sargentini jelentést. 


„Nagykőrös Város Önkormányzata elítéli a Sargentini-jelentést” – erről, a Dr. Czira Szabolcs polgármester által benyújtott előterjesztésről döntött a Képviselő-testület szeptember 27-én, csütörtökön. Nagykőrös Város Önkormányzata ezzel elsőként állt ki a hazai települések közül, hogy támogatásáról biztosítsa Magyarország Kormányát és Orbán Viktor miniszterelnököt az EU bevándorláspárti, kommunista politikusaival szemben. A név szerinti szavazáson végül a határozati javaslatot a teljes FIDESZ-KDNP frakció megszavazta, ellene szavazott László Ferenc (MSZP), tartózkodott Zágráb Nándor (JOBBIK) és Tornyi Béla Ernő (JOBBIK), valamint bár bent volt az ülésteremben, nem vett részt a szavazásban Kustár Tamás Balázs (FÜGGETLEN). 

Az elfogadott határozat értelmében Nagykőrös Város Önkormányzata elítélte a Sargentini-jelentést, mely minden alapot nélkülöző, hamis, hazug, egyoldalú állításokat tartalmaz, melyek sértik Magyarországot, a Magyar Kormány és a magyar emberek ellen irányulnak. Egyúttal támogatásáról biztosította Magyarország Kormányát a hazug Sargentini-jelentéssel szemben. Nagykőrös Város Önkormányzata arról is döntött, hogy „felszólítja azokat a magyar Európai Parlamenti képviselőket, akik hazaáruló módon nem utasították el a Magyarországot támadó Sargentini-jelentést, hogy azonnal adják vissza mandátumukat, melyet a magyar emberektől kaptak.” 

A Dr. Czira Szabolcs polgármester által benyújtott és elfogadott előterjesztés többek között azt is tartalmazza, hogy „a Sargentini-jelentés a migránspárti politikusok alattomos bosszúja Magyarország, a demokratikusan megválasztott polgári-keresztény értékrendű Magyar Kormány és a magyar nép, a magyar emberek ellen. A Sargentini-jelentés egyértelmű célja, hogy Soros György és a hozzá hű, balliberális képviselők megbüntessék Magyarországot. A jelentés a Soros-terv része és annak elfogadása Magyarország belpolitikájába történő durva beavatkozás.” 

 „Ahogy Magyarország Kormánya kiáll Nagykőrös mellett, Nagykőrös is kiáll Magyarország Kormánya mellett. Nagykőrös Város Önkormányzata, ahogy eddig is, ezután is határozottan támogatja Magyarország érdekeit, jó nemzetközi megítélését és elítéli, megalapozatlan, kommunista hangvételű aljamunkának tartja a Sargentini-jelentést, mely egyoldalú és hazug, tele tárgyi tévedésekkel.” – olvasható az előterjesztésben. 

Nagykőrösi Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Kabinet