Másfél millió forintot csalt ki egy „unokázó” csaló megyénkben

A Nagykátai Járási Ügyészség indítványt tett annak a férfinak a letartóztatására, aki egy 88 éves nagykátai asszonytól másfél millió forintot csalt ki azzal ürüggyel, hogy a rokona balesetet szenvedett, segítségre szorul, és azonnal pénzre van szüksége.

 

A bűnügy gyanúsítottja, egy Heves megyei férfi két társával 2019. május 3-én késő délután érkezett Nagykátára. Ott telefonon felhívott egy 88 éves asszonyt, a bűnügy sértettjét. A telefonban azt mondta az éltes asszonynak, hogy a testvére gyermeke balesetet szenvedett, azonnal pénzre van szüksége. Nézze meg a sértett, hogy mennyi pénze van otthon, s azt adja át annak a személynek, aki hamarosan a lakásához megy. Az idős sértett elhitte a történetet, másfél millió forintot egy borítékba tett, majd a pénzt a házhoz érkező elkövetőnek átadta.

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nagykátai Rendőrkapitányság, a Monori Rendőrkapitányság, a Váci Rendőrkapitányság nyomozói percek alatt elfogták a gyanúsítottat. A gépkocsijában megtalálták a sértettől kicsalt pénzt. A bűncselekmény felismerésére, elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével gyanúsított férfi szökésének veszélye fennáll. Az időskorúak sérelmére ezzel a módszerrel elkövetett csalás rendkívül elszaporodott bűncselekmény. Okkal lehet tartani attól, hogy a férfi szabadon hagyva újabb bűncselekményt követne el. Mindez kizárólag a gyanúsított letartóztatásával akadályozható meg. A Nagykátai Járási Ügyészség ezért tett indítványt a férfi letartóztatásának elrendelésére. A nyomozási bíró egyetértett az ügyészi állásponttal, és elrendelte a kényszerintézkedést.

Címke: