LEGO- kiállítás nyílt ma Nagykőrösön! Vasárnapig mindenkit szeretettel várnak!

A Kinizsi vendégház termében elénk tárul a világ talán legnépszerűbb építőjátékának története, varázslatosan fantáziadús építményekkel találkozhatnak kicsik és nagyok. Van lehetőség játszani is egyet, sőt a helyszínen megéri LEGO-t is vásárolni, hiszen a bolt áraknál olcsóbban kínálják a szervezők a termékeket. Jó ötlet lehet tehát így gyermeknap előtt ellátogatni a Deák térre és megcsodálni a LEGO építményeket. Mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők!

A LEGO az egyik legsikeresebb építőjáték védjegye. Az eredetileg kis családi vállalkozás napjainkra a világ egyik legelismertebb játékgyártójává nőtte ki magát. A cég nevét 1934-ben találta ki az alapító. Alapja a "leg godt" kifejezés, ami dánul annyit tesz: "jót játszani".

Ezóta a sikere töretlen, a LEGO mostanra túlmutat az egyszerű játék felhasználási területein. Valóságos kultusza van, követői LEGO szobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Némelyik szobor több százezer darabból készül, és több tíz kilogrammot nyomnak. A mozaikok akár falnyi méretűek lehetnek. Sikerült már LEGO lakatot és ingaórát is konstruálni. Valaki készített egy olyan LEGO gépet, ami ki tudja rakni a Rubik féle bűvös kockát.

Mivel a LEGO kockák extrém pontossággal készülnek, olyan területeken is használhatóak, mint a mesterséges látás kutatása, ahol pontos méreteik miatt nagyon jól használhatóak ilyen rendszerek teszteléséhez.
Néhányan LEGO filmeket készítenek. Egyre népszerűbb hobby-feladat valamely ismert film híres jelenetének elkészítése, LEGO díszletek és szereplők segítségével. Jó példa erre a Monty Python Gyaloggalopp DVD, amin a Camelot-dal LEGO interpretációja is szerepel az extrák között. A LEGO mozik készítése annyira sikeres lett, hogy maga a LEGO cég is kijött egy LEGO Studios sorozattal, melyhez video-vágó szoftver és PC-s kamera tartozik.
A LEGO alkatrészeket ma már képzőművészek is használják, műalkotásaik elkészítéséhez. Szélsőséges példa erre a lengyel Zbigniew Libera, aki LEGO koncentrációs tábort készített, amivel annak idején igen nagy vihart kavart.
Ezen felül a LEGO számos más módon inspirál embereket, például vannak, akik a társadalomelméletet kombinálják a LEGO-val. Bővebben IDE kattintva olvashatunk a LEGO történetéről
Címke: