Kőrösi iparosok IV. rész: Huber István kőfaragó mester

Neve, személye legenda. A 81 éves Huber István, a szervezet alapítójaként 7 éven át volt a Nagykőrös és Vidéke Ipartestület elnöke. A kőfaragó mestert a műhelyében kerestem fel, ahol fiával és annak feleségével serénykedtek. 1970 bizony nem most volt. Ekkor lett Huber István „műköves” és ebben az évben lett a helyi ipartestület elődjének, a KIOSZ-nak a tagja, ahova akkor még kötelező volt belépni. 1980 óta van a Kecskeméti úton a műhelyük, ahonnan összeszámlálhatatlan mennyiségű munkát adtak ki kezeik közül. Pista bácsi elmondta, hogy jelenleg 40 %-ban az építőiparnak dolgoznak, 60 %-a munkáiknak sírkő.  

 


 


 

 „A 80-as években nagyon felkapott volt ez a szakma, ma annyi munkánk van, ami arra elég, hogy eltartsuk családunkat. Nekem az apósom és a sógorom is kőfaragó volt. Sőt, még apósom apósa is kőfaragó volt, aki az 1880-as években született. Véletlenül lettem én is kőfaragó mester. Belecsöppentem ebbe. Feleségemet Nagykátán ismertem meg, aki a szomszédban lakott, aztán elkezdtem a családjukban dolgozni én is. Az egész országba szállítottuk az elkészült munkákat. Én voltam a Nagykőrös és Vidéke Ipartestület első elnöke, alapító tagja. Máig büszke vagyok arra, hogy az ipartestületi székházat sikerült visszaszereznünk, mindent megtettem érte. Ha kidobtak az első ajtón, bementem a másodikon, ha onnan is, akkor a harmadikon jutottam be. Még a miniszteri biztost is megkerestem. Ebben nagy segítségemre volt Koroknai Katalin, az akkori titkárnő, aki a szükséges összes dokumentumot felkutatta. Így kaphatta vissza a szervezet az államtól az épületünket. Büszke vagyok a mesterlevelemre, no meg arra, hogy szépen fejlődtünk, mindenre összespóroltuk a pénzt, amink van a műhelyben.”

 

 

„Annak nagyon örülök, ha valami jól, szépen sikerül. Boldoggá tesz a kicsi munka is. Sokszor kétszer-háromszor is körbejárom, amikor elkészült. A régi munkáimban is sokszor gyönyörködöm. Ez egy olyan szakma, hogy alkot az ember, ha nem jó, ki sem szállítjuk!”- meséli Pista bácsi, akinek egyik fia, szintén műköves lett, ő „örökölte” meg a szakmát, egyszer Csabáé lesz minden. A másik fiú Zsolt, repülőgép irányító, Nagykovácsiban él. Pista bácsinak három unokája és egy dédunokája van, a család igazán fontos szerepet játszik az életében. Szeretett feleségével 56 éve élnek boldog házasságban.Szerkesztőségünk nevében is további jó egészséget, jó munkát és boldogságot kívánunk a Huber családnak!

 

Lőrinczy Veronika

 

Címke: