„Kontya alá ütött a gőz!” – a Kolozsvári Református Kollégium látogatása Nagykőrösön a Toldiban

Iskolánkban a „Határtalanul…” program keretében a Kolozsvári Református Kollégium szakiskolájának 40 tanulóját és 4 kísérő pedagógusát fogadtuk, akik 5 napot tölthettek el nálunk, és ismerhették meg Nagykőröst és környékét. A várost egy játékos feladatlap segítségével fedezhették fel, amit a kisebb és nagyobb diákok is örömmel fogadtak.

 

Vendégeinket nagy szeretettel vártuk, és a pár nap alatt igyekeztünk nekik bemutatni mindennapjainkat. A cukrász tanműhelyben fagyit kóstolhattak, a pék tanműhelyben pedig brióst ehettek, amit ők maguk készítettek el a Toldis diákok segítségével. A nap végén közösen megsütöttük Arany János kedvenc édességét, a Marcza fánkot. Kulináris élvezetekben a többi napon sem volt hiány, mert minden nap vacsorára egy-egy jellegzetes magyar ételt kaptak a konyhánktól – például alföldi gulyást -, melyekről egy receptgyűjteményt is összeállítottunk.

 

 

A környéken kívül egy napot Budapesten töltöttek vendégeink. A kirándulás minden diákot teljesen lenyűgözött. Jártak a Budai Várban, a Bazilikában és a Parlamentben is. A focistalábú fiúk pedig voltak olyan szerencsések, hogy példaképükkel, Dzsudzsák Balázzsal is találkoztak. A búcsúesten közösen játszottunk, énekeltünk, táncoltunk. Megható élmény volt, amikor a diákok velünk együtt énekelték a Magyarország című dalt. Az utolsó napon indulás előtt még a Bonduelle-be is ellátogattunk. Azt gondoljuk (és a visszajelzések is erre utalnak), hogy vendégeink maradandó emlékekkel, élményekkel tértek vissza otthonukba. Reményeink szerint ez a kirándulás valami új kezdete is volt, hiszen csodás barátságok kötődtek mind a diákok, mind pedig a pedagógusok között. Így hisszük, hogy lesz még folytatás!

Bori Beáta

szervező pedagógus