JUHÁSZ ISTVÁN, A KOVÁCSMESTER

Amikor szakmáját kezdte, még 15-en voltak Nagykőrösön kovácsmesterek. Mára Ő maradt egyedül. Tiszteletreméltó, csodálatos iparos Juhász István, akinek kezében új életre kel a fém. 40 éve a Nagykőrös és Vidéke Ipartestület tagja, ezen alkalomból kitüntetést vehetett át a közelmúltban. Juhász úr úgy vallja, hogy „valahová tartozni kell”, ezért lépett be az ipartestületbe, és azóta is aktív tagja a szervezetnek.

 

„Régen rengeteg iparos volt, most már egyre kevesebben vagyunk sajnos. Mikor jó 40 éve kezdtem, rengeteg kovács volt, azt sem tudtuk, hogyan élünk meg, de a jó mestermunkára mindig van igény! Mára egyedül maradtam Nagykőrösön kovácsként. Régen lovakat patkoltunk, akkor arra volt nagy kereslet. Rengeteg ló volt a városban és környékén, ma már sajnos egyre kevesebb. Ahogyan láthatja, most már nem csak lovat patkolok, körmölök, hanem például utánfutó alá fédereket készítek, no meg hintóalkatrészeket is. Lakossági szolgáltatásokat végzek, javítok is, ha szükséges. Rendszeresen keresnek meg a város és a környékbeli lakók is, akiknek örömmel készítek kovácsolt munkákat. Szeretem a szakmám, hamarosan nyugdíjas leszek, de azt tervezem, hogy továbbra is dolgozni fogok, amíg csak bírom!”- meséli a mindig bőbeszédű, mosolygós kovácsmester, Juhász István.

 

Közben dolgozik, megmutatja, hogyan kell lándzsát és egyéb formákat készíteni, kovácsolni. Beindul a „kohó” és a lábbal hajtott „kalapács”. Ámulatra méltóan dolgozik Juhász úr, ereje teljében varázsolja meg a vasat. Csodás mesterség, csodás mester, ezen gondolkodom közben.

 

Juhász István mesél a múltról és a családról is: „1970-től 1979-ig Nagykőrösön tanultam a szakmát Szarka Gyula kovácsmestertől, utána két évig katona voltam Cegléden. Fiatal éveimet meghatározta a kézilabdázás, a katonaság ideje alatt is rendszeresen sportoltam. A leszerelés után egykori mesteremtől béreltem műhelyt, később vásároltam egy telket a Kazinczy utcában, ahová felépítettem a kovácsműhelyemet, azóta is ott dolgozom. 1977-ben mestervizsgát tettem Budapesten. 1980-ban megnősültem és a műhely mellett elkezdtünk építkezni. Két fiam született, ők más szakmát választottak maguknak. A nagyobbik gyermekem Endre, Kecskeméten a NAV-nál felderítési osztályvezető, a kisebbik fiam Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatóhelyettese. Kettő fiú unokám van, ők jelentik a legtöbb örömet a mindennapokban.

Innen is sok szeretettel üdvözöljük Őt, és kívánunk további jó erőt, egészséget!

Video, és képek Juhász István mesterségéről a NagykőrösMA facebook oldalán!

 

Lőrinczy Veronika

 

 

 

Címke: