Interjú- Rácz Péter, a Nagykőrösi Református Egyházközség gyülekezetének főgondnoka

Az első hónapok tapasztalatai után készített vele interjút az Önkormányzati Hírek.

 

- Mit jelent ma a Nagykőrösi Református Egyházközség főgondnokának lenni?

 

-  A főgondnokság egy igen megtisztelő felkérés volt, és nagyon váratlanul ért. A főgondnok feladata hivatalosan az, hogy a lelkésszel együtt vezesse és képviselje az egyházközséget. Természetesen a kialakult szokások, a gyülekezet elvárásai is nagymértékben befolyásolják a mindennapi teendőket.  Nagykőrösön a korábbi főgondnokok lelkiismeretes és áldozatos munkájának eredményeként igen széleskörű és változatos feladataim vannak. Ide tartoznak például a temető ügyei, az épületekkel, gyülekezeti élettel, a presbitériumi ülésekkel kapcsolatos teendők. Természetesen mindehhez nagyon sok segítséget és támogatást kapok mind az egyházközségtől, mind pedig a gyülekezet tagjaitól. A sok kedvesség, nyitottság és bizalom igazán szívmelengető. Szeretnék ezeknek az elvárásoknak megfelelni, a rám irányuló szeretetet megszolgálni, és méltóképpen elvégezni ezt az Úristen által rám bízott feladatot.

 

- Nyilván az elfogadott felkéréskor, illetve az elmúlt hónapok tapasztalatai során vázolódtak célok, melyeket feltétlenül szeretne megvalósítani ebben a 6 éves ciklusban. Melyek ezek?

 

- A főgondnoki tisztségnek vannak igen kézzelfogható, mondhatni operatív típusú feladatai és vannak olyanok is, melyek sok gondolkodást, bölcs előrelátást igényelnek, mert hosszú távra kihatnak az egyházközség életére. Nagytiszteletű Szabó Gábor lelkipásztor és Daru Ambrus főgondnok nagy munkát végeztek eddig is, sokat tettek a nagykőrösi gyülekezetért. Szeretnék ebbe becsatlakozni, továbbra is közös munkával dolgozni közösségünk jövőjéért. Hiszem, hogy a jelen, híd múlt és jövő között. Azok, akik elveszítik a múltjukat, nem tudnak építkezni a jövőnek, de akik csak a jövőben az álmaikban élnek, elveszítik a jelenüket és a gyökereiket is. Azért szeretnék továbbra is dolgozni, hogy a gyülekezet csodás értékei úgy legyenek a jövő zálogai, hogy a bennük rejlő tudás és tapasztalat, gyermekeink szolgálatára váljék.

Folytatás, forrás, az Önkormányzati Hírek e heti nyomtatott lapszámában! Keresse Ön is postaládájában!