„Hej, Vargáné káposztát főz”… gasztronómiai kalandozás Erdélyben

A Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 40 fős diákcsapata 2019 tavaszán 5 napos kiránduláson vett részt a Határtalanul! program keretében. A projekt témája: gasztronómiai kalandozás Erdélyben. Ennek jegyében több erdélyi ételt (erdélyi rakott káposzta, pánkó, kürtős kalács, kalotaszegi bográcsos, mics) megkóstolhattunk, és részt vehettünk azok elkészítésében is.

 

Partneriskolánk a Kolozsvári Református Kollégium nevében Nagy Tibor Sándor igazgató úr nagy szeretettel fogadott bennünket. Bemutatta az iskolát, mesélt a történetéről és Kolozsvár múltjáról is. Nagy örömünkre az erdélyi diákokkal közösen részt vehettünk egy istentiszteleten is a templomukban. Az út során megkoszorúztuk Nagyváradon Szent László király szobrát. Sétáltunk a Körös és a Szamos partján, megismertük Kolozsvár belvárosát, meglátogattuk Mérán a bivalymúzeumot, Tordán a sóbányát. Túráztunk a Havasrekettyei vízesésnél és a Tordai hasadéknál, ezen kívül Torockón nemcsak a Székelykő lábánál jártunk, hanem meg is másztuk azt. Sztánán lovagoltunk és íjászkodtunk. Déva várát pedig izgalmas úton ki gyalogosan, ki pedig felvonóval közelítette meg.

2019. június 17-én szeretettel várjuk a kolozsvári iskola diákjait Nagykőrös városába. Több közös programmal készülünk. Reméljük, ők is olyan jól fogják érezni magukat nálunk, mint mi az 5 nap során Erdélyben.

A Toldi iskola kísérő tanárai és résztvevő diákjai nevében:

Bori Beáta tanárnő