Folyamatosan küldi ki a hivatal a felszólítókat a parlagfüves, gyomos területek tulajdonosainak

Lapinformációink szerint a Nagykőrösi Polgármesteri Hivatal munkatársai ugyanúgy, mint az előző években is, folyamatosan nyomon követik az elhanyagolt, gyomos, parlagfüves területek állapotát. Amennyiben bejelentés érkezik hozzájuk, vagy helyszíni szemlék alkalmával észrevesznek ilyen területeket, ingatlanokat, a felszólítókat kiküldik a tulajdonosoknak.

 

Ebben az évben már mintegy 100, az ingatlanhoz tartozó zöldterület rendbehozatalára vonatkozó felhívás került kikézbesítésre. Ezenkívül pedig beépítetlen/lakatlan ingatlanok tulajdonosainak 35 darab felszólítást küldtek ki az ingatlanok tulajdonosainak. Lakossági bejelentések esetén a helyszíni ellenőrzés után a felszólítás minden esetben megtörténik. A felszólított ingatlanok tulajdonosai 80 %-ban tettek eleget az ingatlanok rendbetételének. Ha elmaradás van, újbóli felszólítást küldenek ki. 

 


Fontos változás, hogy idén szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Az eddigi előírások szerint a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat, csak az adott év július 1-jét követően lehetett felelősségre vonni.

Az idei parlagfű szezontól érvényes törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség.Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki.A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet. LV

Címke: