Feledhetetlen élményekkel gazdagodtak a gyerekek: Állatok Világnapja a Kalocsa Balázs Tagóvodában

A Kalocsa Balázs utcai óvodában már hetekkel ezelőtt megkezdődött a szervezkedés, hogy hogyan lehetne különlegessé tenni az idei október 4- ét, az Állatok Világnapját?! Ilyenkor először mindig a gyerekek ötleteit hallgatjuk meg és valljuk be, azoknak nincs vége! Gyorsan fény derült a titkokra, kinek milyen állatot rejt az otthona. Ünnepeltünk már vadasparkban, idén úgy döntöttünk, hogy jöjjenek az állatok óvodánkba. Igen ám, de annyi vállalkozó kedvű szülő gyűlt össze, hogy nem is tudtuk egy napra zsúfolni a sok kis állatot. Így a hét minden napjára jutott egy kétlábú vagy négylábú látogató.

Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni és tanítani sem. A közvetlen tapasztalatszerzés, tevékenykedés a legjobb módszer arra, hogy az óvodás gyerekek közvetlen kapcsolatba kerüljenek az állatokkal és ez által kialakuljon bennük az állatok védelme, szeretete, a gondoskodás. Simítsa meg a hosszú füleket, érintse meg a karmokat, hallgassa meg ahogyan suhognak a szárnyak, figyelje meg és tegyen összehasonlításokat, szagolja és adott esetben ízleljen nyers sárgarépát ő is. Hasson az összes érzékszervére és akkor már nagyon sokat tanult vele a gyermek! A témahét feladatai között szerepeltek a gyerekek környezettudatos magatartásának alakítása, az ember és állat közötti barátság erősítése, félelmek csökkentése, valamint az ember és állat együttélésének fontosságára és szabályaira figyelés erősítése.

Hálás köszönet a sok szülőnek a véget nem érő élményekért, hogy idejüket nem sajnálva elhozták és bemutatták nekünk a kis kedvenceiket. Meséltek a gyerekeknek a kis állatok életmódjáról és hogy aznap, a gyerekek etethették meg őket.

Óvó nénik