Ezt tegye, hogy NE lopják el kerékpárját, és ne szenvedjen balesetet!

Négy keréken, két keréken, két lábon…irány a természet!

 

Megérkezett a tavasz, vele együtt a jó idő, így egyre többen veszik elő kerékpárjaikat vagy a rollert és munkába, iskolába vagy hétvégi kirándulásra indulnak. Egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus, melyhez a kerékpáros utakat folyamatosan fejlesztik, bővítik. Pest megyében több száz kilométer kerékpáros út áll a sportolni vágyók rendelkezésére.  

 

A kerékpár közlekedési eszköz. Ez azt jelenti, hogy a járművekre vonatkozó közlekedési szabályokat be kell tartani. A roller nem számít közlekedési eszköznek, ettől függetlenül használatuk szintén óvatosságot és nagy körültekintést igényel, hogy ne történjen baleset.

 

E hírlevelünkben azonban nemcsak a közlekedési szabályok fontosságára és azok betartására szeretnénk felhívni az önök figyelmét, hanem arra is, hogy miként előzhetők meg a kerékpár, illetve roller lopások.

 Ø  Kerékpárját, rollerét soha ne hagyja őrizetlenül! A tolvajnak két perc is elegendő!

 

Ø 

Ha kerékpárját az utcán leállítja, mindig tegyen rá lakatot, biztonsági láncot! A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával. A lábbal hajtható rollerek nagy előnye, hogy könnyen összecsukhatók, így bárhova be lehet vinni őket.

Ø 

Keressen forgalmas helyet, ahol nagy a gyalogos forgalom, mert a nagy tömeg elriaszthatja a tolvajt!

Ø 

Lehetőség szerint a kerékpár vázrészét zárja oda valamilyen nehezen mozdítható tárgyhoz!

Ø 

Ismerje a kerékpár alvázszámát, egyedi azonosító jeleit, mert esetleges lopás esetén ezzel segítheti a nyomozást! A lábbal hajtható rollerre valamilyen titkos jelet rakhat, így eltulajdonítása esetén – ha még viszont látja bármikor – könnyebben felismerheti.

 

Ø 

Nagyobb értéket képviselnek az elektromos rollerek, melyet elsősorban a gyorsabb városi közlekedés érdekében vásárolnak. Nincs szükség motorkerékpár vezetői engedélyhez sem, 14 éves kor felett, bukósisakban bárki használhatja.  Ugyan ez is összecsukható, azonban a súlya miatt nem lehet „csak úgy” felkapni és bevinni bárhová. Ezért érkezés után gondoskodni kell a biztonságos parkolásról, tárolásról!

                                                                         

 

 

Vásárlás során:

Ø 

Mindig megbízható üzletből, személytől vásároljon kerékpárt, rollert! A valós értéknél jóval kedvezőbb áron kínált portéka legyen gyanús! Főként, ha papírokkal sem rendelkezik. Ugyanis előfordulhat, hogy bűncselekményből származó kerékpárt vagy rollert kínálnak önnek eladásra.

Ø 

Ha a kerékpár alvázszáma ki van köszörülve, semmiképpen se vegye meg! Jelezze a rendőrség felé, hogy ki, mikor, mennyiért és milyen kerékpárt kínált eladásra önnek!

Ø 

Akinek tudomása van arról, hogy az eladásra kínált kerékpár, (elektromos) roller bűncselekmény elkövetéséből származik és ennek ellenére megveszi, orgazdaság bűncselekményt követ el!

 

A rendőrség 2015-ben indította el a Bike Safe elnevezésű kerékpár regisztrációs országos programját, melynek során lehetőség van egyénileg vagy a rendőrség közreműködésével regisztrálni a kerékpárokat a www.bikesafe.hu oldalon. Amennyiben ezt szeretné igénybe venni, kérdezze meg az ön lakhelyéhez legközelebb található rendőrkapitányság illetékesét arról, hogy mikor lenne lehetőség arra, hogy ezt a lehetőséget igénybe vegye!

 

 Sok esetben gépkocsival indulnak el a barátok, családok kirándulni, majd az arra kijelölt parkolóhelyen hagyják az autót pl. erdősáv mellett vagy az út mellett kijelölt helyen és onnan indulnak túrázni. Előfordulhat, hogy a gépkocsi egész nap ott áll felügyelet nélkül, ezért nagyon fontos, hogy megfogadják az alábbi tanácsokat:

 

 

Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

 

Ø 

Mindig zárja be a jármű ajtajait, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót és erről indulás előtt győződjön meg!

Ø 

Még rövid időre se hagyja személyes iratait, bankkártyáját, lakáskulcsát, a gépjármű okmányait az autóban!

Ø 

Üres táskát, ruhaneműt se hagyjon az utastérben!

 

Ø 

Ha kiszáll a gépkocsiból, minden esetben vegye ki a GPS készüléket a tartójával együtt!

 

Ø 

Új jelenségként figyeltük meg, hogy a tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyitja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is, és onnan tulajdonít el értékeket. Ezért kérjük, hogy értéket soha ne hagyjanak autójukban, még a csomagtartóban sem!

 

 Ha mégis baj történik, hívja az ingyenes rendőrségi segélyhívó számokat: 107,112

 

 

 Kellemes időtöltést kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

 

 

 

Címke: