Ezt a kordont nem lehetett lebontani: Megalakult az Országgyűlés

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament és a 2014-ben megalakult kormány megbízatása megszűnt.

 

    A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt.
    Az ezt megelőző mandátumvizsgálat során mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találták, így a parlament igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.

 

Nem volt kordon, a rendőrök kiürítették a Kossuth teret
Korábban az volt a rendőrség bejelentett terve, hogy a parlament alakuló ülésére körbekordozzák a Kossuth teret, és a TEK is megszállja a környéket. A Jobbik sem bontott kordont. A Kossuth téren reggel fél hétkor elkezdték az ott tartózkodó tüntetőket kikísérni a térről. Még nem állították fel a tervezett rendőrségi kordonokat, egyelőre most sincs nyoma ennek. A tüntetőket a rendőrség tájékoztatta, hogy megkezdik a tér kiürítését. Majd egyenként kikísérték őket, aki nem ment, azt vitték.

Egyedüli jelöltként Kövér Lászlót választották házelnökké az új Országgyűlés alakuló ülésének tagjai kedden, titkos szavazással. 
    Érvényes szavazatot 179 képviselő adott le - ismertette Turi-Kovács Béla korelnök -, közülük 143-an szavaztak igennel, 35-en nemmel, míg egy voksoló tartózkodott. 

    Kövér László megválasztását követően esküt tett a Ház előtt.