Évértékelő interjú Dr. Cziráné Dr. Kőházi-Kis Tímeával, az Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium igazgatójával

ÖH.: Visszatekintve az elmúlt tanévre, mely eredményekre a legbüszkébb?

- Isten iránti hálával adhatok számot arról, hogy visszatekintve az elmúlt tanévre mekkora áldás kísérte munkánkat a gimnáziumban.

A sok-sok újítás, változás és eredmény mellett büszke vagyok a két országos jelentőségű cím elnyerésére:

2018. januártól az EUROEXAM Nyelvvizsgaközpont hivatalos partnerintézménye lettünk, hogy biztos zálogot jelentse diákjainknak a nyelvvizsgák megszerzésére. Mi sem bizonyítja jobban, hogy milyen örvendetes ez: 64 diákunknak lett B2 középfokú nyelvvizsgája, 5 főnek felsőfokúja.

Továbbá pályáztunk, és elnyertük a Református Pedagógiai Intézet Bázisintézménye címet, melynek hivatalos átadása szeptember 1-jén lesz Székesfehérvárott, az Országos Református Tanévnyitón. Ezen cím komoly szakmai minőséget képvisel számunkra. A Pedagógiai Intézet kiváló vezetőkkel bír, így nagyon magas szintű, bennünket segítő háttérintézményként szolgálnak majd, lehetőséget biztosítva műhelymunkákra, bemutatóórákra, továbbképzésekre.

Büszkén mondhatom, hogy 17 tanítványunk 7 modulos, teljes ECDL-bizonyítványt szerzett, 91 %-os eredménnyel, Balog Gabriella igazgatóhelyettes felkészítésével.

Új dimenzió nyílt a Média team megalakulásával, a gi-MI-blog működésével is.

A beiratkozás is annyira jól sikerült, hogy a 103 végzősünk helyére, túljelentkezéssel, 124 tanulót tudtunk felvenni. A tehetséggondozó osztályban 34-en kezdenek Cselóczkiné Tóth Erika osztályfőnök vezetésével, ők csoportbontásban tanulják majd többek közt a magyart, történelmet, informatikát, matematikát és az idegen nyelveket.  Az általános négy évfolyamos osztályban 33-an kezdenek Kocsis Szilvia osztályfőnök vezetésével; az emelt szintű matematika/informatika tagozatos osztály 23 fővel indul Maginé Erdős Veronika tanárnő vezetésével, a rendészeti osztály pedig Bányainé Schleisz-Bognár Viktória irányításával, 34 diákkal indul.

Évnyitókor idéztem egy székely mondást, miszerint … „a múltból csak a parazsat szabad elhozni, a hamut ott kell hagyni.”… Azt gondolom, hogy ezt maradéktalanul sikerült megvalósítanunk. A kőrösi gimiben továbbra is a szeretet pedagógiájával végezzük munkánkat.

ÖH.: Mit jelent Önnek a ’szeretet pedagógiája’?

 - Ha egy tanuló eredményeket ér el, mi azt mindenképpen jutalmazzuk, értékeljük. Aki végigtanulja az évet, és minden erejével azon van, hogy képességeinek megfelelően teljesítsen, annak önmagában is jutalmat jelent a győzelem.

Ebben az évben 115 nevelőtestületi dicséretet, 232 igazgatói dicséretet osztottunk ki.

ÖH.: Hogyan értékeli az elmúlt tanévet tanulmányi átlag szempontjából, külön kitérve az érettségi eredményekre?

- 440 diákunk 9 fő kivételével sikeres és eredményes tanévet zárt. A gimnázium össz. tanulmányi eredménye 4,00. 29 tanulónk minden tantárgyból KITŰNŐRE teljesített. 24 jeles tanulónk van, nekik összesen két darab négyes osztályzatuk lehet.  A legjobb tanulmányi átlagot a 12.a osztály érte el 4,6-tal, őket követi a 10.a: 4,55-tel, majd a 11.a: 4,52  eredménnyel. A szakgimnázium 11.d osztályos tanulói átlaga 3, 96 lett.

A hatosztályosok össz átlaga 4,51; az öt évfolyamosoké 3,85; a négy évfolyamosoké 4,01; a szakgimnáziumé pedig 3,64 lett.

Az érettségi vizsgákat követően is elképesztő eredményekről számolhatunk be: A 11. osztályosoknak angolból és informatikából van lehetőségük előre hozottan érettségizni, közülük hárman emelt szintű vizsgát tettek, egyikőjük két tárgyból is. Ők 87,92 és 93%-os eredménnyel végeztek. Összesen pedig 17 fő 19 tárgyból tett előre hozott érettségi vizsgát a 11. évfolyamból, így a 11.a osztály érettségi átlaga 4, 85, a 11.b és a 11.c osztályoké 5,00 lett.

 A végzős diákok esetében 37 emelt szintű érettségi eredményünk van. A 12.a osztály átlaga 4,42 emelt szinten, ez azt jelenti, hogy a 15 főből 9-en színötös eredménnyel büszkélkedhetnek;  a 12. b osztály esetében 16 főből 12-en szintén ötössel végeztek; a 12.c osztálynál 3 főből 3 ötös, végül a 12.e osztályból szintén 3 főből egy ötös lett. A legtöbben történelemből és idegen nyelvből tettek emelt szintű érettségit. A rendes érettségi átlag a 12.a osztálynál 4,31 lett; a 12. b-nek 4,00; a 12. c osztálynak 3,61; jelenleg pedig a 12.e osztály érettségizik.

Külön büszkeséggel töltött el, hogy az érettségi elnökök közül mindnyájan elismeréssel szóltak az itt dolgozó tehetséges és magas szintű hivatástudattal rendelkező kollégáimról.

ÖH.: Mik a további célkitűzései, tervei, feladati?

- Próbáljuk tovább stabilizálni a magas szakmai szinten dolgozó tantestületet, mely az utolsó hónapok fontos feladata volt. A biológiát tovább erősítjük, közel 20 éves magas szintű szakmai tapasztalattal bíró biológia- kémia  szakos tanárnő Szolnokról fog bejárni hozzánk, de matematikából is lesz változás. Sikerült felvennünk egy nagyon gyakorlott, rutinos tanárnőt, Szentgrótiné Sopajti Zsuzsannát, a rendészeti szakmai tárgyak oktatását pedig gimnáziumunk volt tanulója, dr. Nagy-Bognár Anett is segíti a továbbiakban.

Az utolsó héten a diákoknak igazgatói fogadóórát hirdettem. A tanulók elmondhatták észrevételeiket, javaslataikat. Kiemelték a pozitívumokat is. Számomra rendkívül tanulságos volt, természetesen figyelembe vesszük a kéréseket, és megtesszük ezek érdekében az operatív intézkedéseket is.   

A tanévzáró konferenciát ezúttal külső helyszínen tartottuk, ahová szeretettel vártuk a gimnáziumi dolgozók családtagjaikat is egy kemencés ebédre, a délelőtti szakmai napot követő gimis családi napra.

Sok nyári feladatunk közé tartozik a villanyhálózat korszerűsítésének elkezdése, a Losonczi utcai kapu felújítása, de modernizáljuk a fejlesztő szobát is. A festések már zajlanak, a számítógép terem pedig további számítógépekkel bővült, vásároltunk mikroszkópokat, klímát helyeztünk el a művészeti terembe.

Ígérem, hogy folytatjuk az építést, számtalan ötletünk van, hogy hogyan tehetjük még vonzóbbá, otthonosabbá, modernné iskolánkat. Mert egy a célunk, minél több boldog, elégedett diákot nevelni-oktatni.

Lejegyezte: Beretvás Judit

Forrás: Önkormányzati Hírek nyomtatott lapszáma