A férfiegészségért aggódik Gurmai Zita

Az MSZP-s politikus a férfiegészség hónapja, november kapcsán beszélt arról, hogy a férfiaknál a prosztatarák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, a szűrővizsgálatok azonban szerinte nem elérhetőek. Gurmai szóvá tette, hogy tavaly nem indult el vastagbélszűrési program, ami miatt felmerült a veszélye, hogy vissza kell fizetni hatmilliárd forint uniós támogatást. Sok szűrővizsgálat ráadásul csak háziorvosi beutalóval lehetséges, de nincs elég háziorvos; a szűrőbuszokon is csak beutalóval lehet ingyenesen igénybe venni a vizsgálatokat.


 

A politikus arra szólította fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal növelje a prosztatarák megelőzésének hatékonyságát.


Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a képviselő szerint el nem indult vastagbélszűrési programba 220 ezer férfit hívtak be, közülük 53 ezren adtak mintát, 3000 férfit további vizsgálatra is behívták.


Hozzátette: a szűrőbuszokra nem kell beutaló, azokon elvégzik az alapvető vizsgálatokat. Beszélt a háziorvosok emelkedő támogatásáról, a praxisközösségeknek egészségmegőrző szolgáltatások esetén biztosított többlettámogatásról, valamint a letelepedési és praxisprogramokról.

atv.hu/ MTI

 

Kép: Korábbi nagykőrösi rendezvényen, balra László Ferenc, a Jobb Nagykőrösért Egyesület önkormányzati képviselője, jobbra Gurmai Zita egy korábbi MSZP-s nagykőrösi tüntetésen a helyi kórháznál. Képünk illusztráció.